Het gerechtshof in Den Haag heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld ook in hoger beroep veroordeeld, dit keer tot een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur voor het beledigen van moslims.
De 56-jarige leider van de radicaal-rechtse groepering had moslims publiekelijk vergeleken met nazi’s en verscheurde voor een camera een koran.
De rechtbank had Wagensveld eind vorig jaar al veroordeeld tot veertig uur taakstraf, hoewel destijds een geldboete was geëist. “Met zijn uitlatingen heeft de verdachte een zeer grote groep mensen moedwillig gekwetst,” verklaarde de voorzitter van het hof.
Wagensveld was niet aanwezig bij de uitspraak van het hoger beroep, waarin het hof oordeelde dat een voorwaardelijke werkstraf meer dan passend is. Hij had tijdens de behandeling van het hoger beroep nog geprobeerd zijn uitspraken te nuanceren door te stellen dat zijn nazi-vergelijking enkel op salafisten sloeg.
Het opzettelijk beledigen van een groep mensen vanwege hun godsdienst of levensovertuiging is strafbaar in Nederland. Hoewel het verscheuren van een koran als geloofskritiek wordt beschouwd en niet strafbaar is, waren Wagensvelds opmerkingen over moslims voldoende om opnieuw tot een veroordeling te leiden. Hiermee wordt het strafblad van de beroepsprovocateur nog langer dan het al was.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.