Actueel

Nederland krijgt islamitisch museum

Redactie
22 april 2023 om 21:03
Leestijd 2 minuten
Array

Het IXC (Islam Experience Centre) is het eerste islamitische museum dat in Nederland haar deuren zal openen. De organisatie laat weten dat dit begin juni in Rotterdam zal gebeuren.

Het museum heeft zich ten doel gesteld informatie over de islam te verspreiden, misconcepties weg te nemen en zich te richten op het bevorderen van empathie in de bredere samenleving.

Men geeft verder aan dat de boodschap laagdrempelig zal zijn, traditioneel qua inhoud maar hightech in haar presentatie.
Het is een unieke combinatie voor Nederland: religieuze educatie langs de lijnen van virtual reality, augmented reality en hologrammen. Het IXC richt zich verder op iedereen die op een eenvoudige manier meer te weten wil komen over de islam. Een woordvoerder stelt: “Het is uiteraard informatief bedoeld, maar tegelijkertijd hebben we geprobeerd om ook een leuke ervaring te creëren. Zowel voor jongeren als voor ouderen, voor moslims en voor niet-moslims, voor studenten en nieuwsgierige individuen maar vooral ook voor families. Iedereen is welkom.”

Opvallend is het gegeven dat het museum geen subsidie ontvangt, wordt bekostigd door donaties vanuit de gemeenschap zelf en het een initiatief betreft van onder meer oud-Kamerlid Joram van Klaveren. De voormalige PVV’er die zich tijdens het schrijven van een anti-islamboek bekeerde tot juist diezelfde godsdienst.

Het IXC bestaat al 3,5 jaar, heeft een ANBI-status en kent naast deze fysieke locatie ook een mobiele service waarmee men langs scholen gaat en aan de hand van virtual reality brillen workshops en gastlessen verzorgt. Van basisscholen tot aan universiteiten.

Tot slot laat het IXC expliciet weten niet gelieerd te zijn aan een specifieke groep of stroming: “We zijn slechts eenvoudige moslims die de soenna van de Profeet (vzmh) in de praktijk proberen te brengen. We zijn etnisch en stromingen overstijgend en werken met ieder individu dat onze boodschap wil helpen verspreiden. De organisatie drijft op zeer diverse medewerkers en vrijwilligers. Moslims – zowel mannen als vrouwen – met Maleisische, Indonesische, Marokkaanse, Syrische, Turkse, Pakistaanse, Amerikaanse, autochtoon Nederlandse, Antilliaanse, Surinaamse en Nieuw-Zeelandse roots maken dit prachtige project mogelijk. Deze grote verscheidenheid van mensen geeft uiteraard ook de universele boodschap van de islam schitterend weer.”


Lees ook deze artikelen over Actueel

Pro-Palestina verzet op top pyramide
Pro-Palestina verzet op top pyramide

In Egypte is een demonstrant opgepakt die naar de top van de pyramide van Gizeh was geklommen om daar de Palestijnse vlag te zwaaien.

 19 april 2024
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht

Het demissionaire kabinet heeft besloten om koranverbrandingen niet te verbieden, ondanks het verzoek van burgemeester Marcouch van Arnhem om dit wel te doen.

 
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden

Salwan Momika, de Iraakse christen die er bekend om staat publiekelijk exemplaren van de Heilige Koran te verbranden, is terug in Zweden nadat Noorwegen zijn asielverzoek heeft afgewezen.

 17 april 2024
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE

Een lopend onderzoek door justitie in Zwitserland en Frankrijk onthult schokkende details over Alp Services, een Zwitsers inlichtingenbureau dat verdacht wordt van spionage en illegale activiteiten voor een buitenlandse staat, aldus NRC Handelsblad.

 15 april 2024
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël

Het Israëlische leger heeft gemeld dat tientallen drones en verschillende kruisraketten onderweg zijn vanuit Iran naar Israël.

 
Duitsland houdt Palestijnse arts vast
Duitsland houdt Palestijnse arts vast

De Duitse autoriteiten houden de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu Sittah vast en weigeren hem de toegang tot het land, aldus Al Jazeera.

 13 april 2024
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza

Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden in het door oorlog verscheurde Gaza, hebben liefst 500 Koran-leerlingen een buitengewone prestatie geleverd.

 7 april 2024
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst

Rusland heeft dinsdag verklaard dat het in een “actieve dialoog” is met de Taliban in Afghanistan en toewerkt naar het verwijderen van de Taliban van de Russische lijst van terroristische organisaties.

 4 april 2024
Zweedse Koranverbrander overleden?
Zweedse Koranverbrander overleden?

Salwan Momika, een Irakees die verschillende Korans verbrandde in Zweden, is naar verluidt dood aangetroffen in Noorwegen.

 3 april 2024
Seculieren winnen lokale verkiezingen Turkije
Seculieren winnen lokale verkiezingen Turkije

De AK-partij van de Turkse president Erdogan heeft de lokale verkiezingen verloren.

 1 april 2024

Colofon © 2024