Actueel

Nederland krijgt islamitisch museum

Redactie
22 april 2023 om 21:03
Leestijd 2 minuten

Het IXC (Islam Experience Centre) is het eerste islamitische museum dat in Nederland haar deuren zal openen. De organisatie laat weten dat dit begin juni in Rotterdam zal gebeuren.

Het museum heeft zich ten doel gesteld informatie over de islam te verspreiden, misconcepties weg te nemen en zich te richten op het bevorderen van empathie in de bredere samenleving.

Men geeft verder aan dat de boodschap laagdrempelig zal zijn, traditioneel qua inhoud maar hightech in haar presentatie.
Het is een unieke combinatie voor Nederland: religieuze educatie langs de lijnen van virtual reality, augmented reality en hologrammen. Het IXC richt zich verder op iedereen die op een eenvoudige manier meer te weten wil komen over de islam. Een woordvoerder stelt: “Het is uiteraard informatief bedoeld, maar tegelijkertijd hebben we geprobeerd om ook een leuke ervaring te creëren. Zowel voor jongeren als voor ouderen, voor moslims en voor niet-moslims, voor studenten en nieuwsgierige individuen maar vooral ook voor families. Iedereen is welkom.”

Opvallend is het gegeven dat het museum geen subsidie ontvangt, wordt bekostigd door donaties vanuit de gemeenschap zelf en het een initiatief betreft van onder meer oud-Kamerlid Joram van Klaveren. De voormalige PVV’er die zich tijdens het schrijven van een anti-islamboek bekeerde tot juist diezelfde godsdienst.

Het IXC bestaat al 3,5 jaar, heeft een ANBI-status en kent naast deze fysieke locatie ook een mobiele service waarmee men langs scholen gaat en aan de hand van virtual reality brillen workshops en gastlessen verzorgt. Van basisscholen tot aan universiteiten.

Tot slot laat het IXC expliciet weten niet gelieerd te zijn aan een specifieke groep of stroming: “We zijn slechts eenvoudige moslims die de soenna van de Profeet (vzmh) in de praktijk proberen te brengen. We zijn etnisch en stromingen overstijgend en werken met ieder individu dat onze boodschap wil helpen verspreiden. De organisatie drijft op zeer diverse medewerkers en vrijwilligers. Moslims – zowel mannen als vrouwen – met Maleisische, Indonesische, Marokkaanse, Syrische, Turkse, Pakistaanse, Amerikaanse, autochtoon Nederlandse, Antilliaanse, Surinaamse en Nieuw-Zeelandse roots maken dit prachtige project mogelijk. Deze grote verscheidenheid van mensen geeft uiteraard ook de universele boodschap van de islam schitterend weer.”


Lees ook deze artikelen over Actueel

Israël-boycot werkt: H&M en Starbucks weg
Israël-boycot werkt: H&M en Starbucks weg

Op 15 december zullen alle Starbucks- en H&M-franchises in Marokko hun deuren sluiten vanwege een gebrek aan winstgevendheid.

 3 december 2023
Taakstraf voorman Pegida voor beledigen moslimgemeenschap
Taakstraf voorman Pegida voor beledigen moslimgemeenschap

Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, is tot 40 uur taakstraf veroordeeld na groepsbelediging, waarbij hij de Koran als ‘fascistisch’ bestempelde en een vergelijking maakte tussen moslims en nazi’s.

 24 november 2023
China sluit honderden moskeeën
China sluit honderden moskeeën

Human Rights Watch meldt dat China honderden moskeeën in de noordelijke regio’s Ningxia en Gansu heeft gesloten.

 23 november 2023
Grootste pro-Palestina demonstratie in Amerika ooit
Grootste pro-Palestina demonstratie in Amerika ooit

Meer dan 300.

 7 november 2023
Verdachte aanslag Brussel doodgeschoten in Schaarbeek
Verdachte aanslag Brussel doodgeschoten in Schaarbeek

In Schaarbeek, Brussel, is de vermoedelijke dader van de aanslag op twee Zweedse voetbalfans neergeschoten en later overleden.

 17 oktober 2023
Johan Derksen bekritiseert Israël
Johan Derksen bekritiseert Israël

Tijdens de uitzending van “Vandaag Inside” heeft Johan Derksen ongekend fel uitgehaald naar Israël.

 10 oktober 2023
Nieuwe Imam-opleiding leidt tot verbijstering
Nieuwe Imam-opleiding leidt tot verbijstering

De Kabinetsaankondiging dat er snel een nieuwe imam-opleiding zal starten heeft verschillende imams en islamitische organisaties in verbijstering achtergelaten.

 28 september 2023
Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina
Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde gisteren tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties een nieuwe kaart waarop Palestina is uitgewist.

 23 september 2023
Spanje laat onschuldige moslim eindelijk vrij
Spanje laat onschuldige moslim eindelijk vrij

De Nederlandse moslim die bijna twee maanden lang onterecht in een Spaanse gevangenis heeft vastgezeten is vanmiddag eindelijk op vrije voeten gesteld.

 19 september 2023
Politie-onderzoek naar brand islamitische school
Politie-onderzoek naar brand islamitische school

In de nacht van zaterdag op zondag, vlak voor middernacht, ontvingen hulpdiensten een melding over een brand bij de Islamitische Basisschool aan de Heiweg in Nijmegen.

 18 september 2023

Colofon © 2023