Actueel

Nederland krijgt islamitisch museum

Redactie
22 april 2023 om 21:03
Leestijd 2 minuten
Array

Het IXC (Islam Experience Centre) is het eerste islamitische museum dat in Nederland haar deuren zal openen. De organisatie laat weten dat dit begin juni in Rotterdam zal gebeuren.

Het museum heeft zich ten doel gesteld informatie over de islam te verspreiden, misconcepties weg te nemen en zich te richten op het bevorderen van empathie in de bredere samenleving.

Men geeft verder aan dat de boodschap laagdrempelig zal zijn, traditioneel qua inhoud maar hightech in haar presentatie.
Het is een unieke combinatie voor Nederland: religieuze educatie langs de lijnen van virtual reality, augmented reality en hologrammen. Het IXC richt zich verder op iedereen die op een eenvoudige manier meer te weten wil komen over de islam. Een woordvoerder stelt: “Het is uiteraard informatief bedoeld, maar tegelijkertijd hebben we geprobeerd om ook een leuke ervaring te creëren. Zowel voor jongeren als voor ouderen, voor moslims en voor niet-moslims, voor studenten en nieuwsgierige individuen maar vooral ook voor families. Iedereen is welkom.”

Opvallend is het gegeven dat het museum geen subsidie ontvangt, wordt bekostigd door donaties vanuit de gemeenschap zelf en het een initiatief betreft van onder meer oud-Kamerlid Joram van Klaveren. De voormalige PVV’er die zich tijdens het schrijven van een anti-islamboek bekeerde tot juist diezelfde godsdienst.

Het IXC bestaat al 3,5 jaar, heeft een ANBI-status en kent naast deze fysieke locatie ook een mobiele service waarmee men langs scholen gaat en aan de hand van virtual reality brillen workshops en gastlessen verzorgt. Van basisscholen tot aan universiteiten.

Tot slot laat het IXC expliciet weten niet gelieerd te zijn aan een specifieke groep of stroming: “We zijn slechts eenvoudige moslims die de soenna van de Profeet (vzmh) in de praktijk proberen te brengen. We zijn etnisch en stromingen overstijgend en werken met ieder individu dat onze boodschap wil helpen verspreiden. De organisatie drijft op zeer diverse medewerkers en vrijwilligers. Moslims – zowel mannen als vrouwen – met Maleisische, Indonesische, Marokkaanse, Syrische, Turkse, Pakistaanse, Amerikaanse, autochtoon Nederlandse, Antilliaanse, Surinaamse en Nieuw-Zeelandse roots maken dit prachtige project mogelijk. Deze grote verscheidenheid van mensen geeft uiteraard ook de universele boodschap van de islam schitterend weer.”


Lees ook deze artikelen over Actueel

Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto
Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland heeft onlangs aangegeven dat foto’s waarop dames een hijab dragen, ook toegestaan zullen worden voor paspoorten, rijbewijzen en andere officiële id’s.

 18 juli 2024
Knesset: er komt geen  Palestijnse staat
Knesset: er komt geen Palestijnse staat

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat definitief afwijst, waardoor een politieke oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict is verdwenen.

 
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat

In Stampersgat, gelegen in de provincie Noord-Brabant, werd vorige week de 25-jarige Marokkaans-Nederlandse Hamza el Baghdadi op brute wijze doodgeschoten door zijn 55-jarige buurman Gerben van V.

 16 juli 2024
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina

Anwar El Ghazi’s ontslag door de Duitse voetbalclub Mainz is door de rechtbank als onterecht beoordeeld.

 12 juli 2024
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wegens groepsbelediging geseponeerd.

 
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook

Israëlische troepen houden momenteel ongeveer 26 procent van de Gazastrook onder bezetting, aldus de Israëlische krant Haaretz.

 9 juli 2024
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza

Vanochtend heeft Israël een gerichte aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie UNRWA, in Gaza-stad.

 8 juli 2024
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen

In de Haagse Schilderswijk en het Laakkwartier zijn zaterdagavond na de EK-wedstrijd van Nederland journalisten en politiemensen aangevallen.

 7 juli 2024
Islamitisch nieuwjaar
Islamitisch nieuwjaar

Vandaag is het de 1e van Muharram, wat betekent dat er een nieuw islamitisch jaar van start is gegaan.

 
Verdachten opgepakt voor oorlogsmisdaden Syrië
Verdachten opgepakt voor oorlogsmisdaden Syrië

Zeven personen zijn gearresteerd in Duitsland en Zweden op verdenking van oorlogsmisdaden in Syrië.

 3 juli 2024

Colofon © 2024