Islamofobie

Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving

Redactie
7 februari 2023 om 21:45
Leestijd 2 minuten

Het islamofobe Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft op sociale media een beledigende cartoon over de aardbeving in Turkije gedeeld.

De spotprent werd vergezeld door de tekst “Hoefde zelfs geen tanks te sturen” om de spot te drijven met de extreme, op oorlog lijkende, verwoesting en de duizenden doden die de aardbeving in Turkije en Syrië heeft veroorzaakt.

De cartoon werd op Twitter gedeeld onder de titel “cartoon van de dag” en toont ingestorte en beschadigde gebouwen, een omgekeerde auto en enorme heuvels van puin. In rechterbovenhoek staat geschreven:
“Aardbeving in Turkije”.

Internetgebruikers reageren furieus op de tekening. Zo stelde iemand: “Je hebt nooit je portie menselijkheid in de opvoeding meegekregen! Als je denkt dat dit grappig is of vrije meningsuiting, heb je het echt mis!

Verdrink in je eigen vuiligheid!”, reageerde een andere Twitteraar op de sadistische karikatuur van het tijdschrift, dat bekend staat om het publiceren van anti-islam cartoons.

Zo publiceerde Charlie Hebdo in oktober 2020 cartoons waarin profeet Mohammed (vzmh) werd beledigd. Het leidde in de hele moslimwereld tot protesten en een oproep tot een boycot van Franse producten. De regering van Macron zocht vervolgens echter niet de dialoog maar deed er zelfs een schepje bovenop. Zo werden de karikaturen in enkele Franse steden daarna op hoge gebouwen geprojecteerd.

Hierna volgde nog een beledigende cartoon waarbij een Turkse moslima onzedelijk werd betast door een bierdrinkende president.

De recente schoffering van de Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbeving is daarom geen incident. De laatste jaren zien we in het Westen de behoefte groeien om religies – en dan met name de islam en moslims – door het slijk te halen en te ridiculiseren. Zelfs nu er duizenden doden zijn gevallen als gevolg van een apocalyptische aardbeving. Als er dan kritiek volgt op de schoffering, schermt men met de vrijheid van meningsuiting om de beledigingen goed te praten.

Dit soort cartoons blijven schokkend en beledigend. Voor alles toont het echter het moreel verval en de afkalving van menselijke beschaving in grote delen van de Westerse wereld.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023

Colofon © 2024