Armoede

1 op 5 Nederlandse moslims in financieel zwaar weer

Redactie
14 oktober 2022 om 14:16
Leestijd 2 minuten
Array

Door de enorme inflatie, hoge energieprijzen en relatief lage lonen, zijn veel Nederlandsers de afgelopen periode in de financiële problemen geraakt. Sommige groepen worden harder geraakt dan anderen. Bij moslims gaat het inmiddels om ongeveer 20%.

Dit is één van de bevindingen uit het eerste rapport van het Nationaal Zakaatfonds dat vandaag gepresenteerd werd. De titel van het rapport is helder: ‘De Onzichtbaren. Een verkenning naar armoede onder Nederlandse moslims’.

Dat veel van de hulpbehoevenden die aankloppen bij het Fonds niet in beeld zijn bij de reguliere instanties is andere conclusie uit het rapport. Een woordvoerder van de organisatie legt uit waarom dit zo is: ‘Er is veel wantrouwen tegenover de overheid en de hulpverlening. Veel mensen ervaren een grote afstand.’

Het Nationaal Zakaatfonds wist het afgelopen jaar liefst 550 geloofsgenoten in hoge nood te helpen. Een geweldige prestatie. Dit doet men onder andere door donaties van Nederlandse moslims te verdelen onder hen die het nodig hebben. Het doel is duidelijk: het bestrijden van armoede in de moslimgemeenschap met zakat uit de Nederlandse moslimgemeenschap.

In veel moslimlanden bestaat zo’n fonds al veel langer. Maar ook in Westerse landen als Canada en het Verenigd Koninkrijk bestaat en soortgelijke initiatief.

Colofon © 2024