Groot-Brittannië

Was koningin Elizabeth een afstammeling van de Profeet?

Redactie
9 september 2022 om 08:59
Leestijd 2 minuten
Array

Gisteren, 8 september 2022, overleed de Britse Koningin Elizabeth II op 96-jarige leeftijd. In het kader van haar overlijden verschenen er op sommige websites berichten waarin melding werd gemaakt van een reeds lang bestaand gerucht: dat de vorstin een verre nakomeling zou zijn van Profeet Mohammed (vrede zij met hem).

In tegenstelling tot veel andere geruchten betreft het niet zomaar een simpele hoax of roddel. Al vele decennia wordt hier onderzoek naar gedaan. Wijlen
Elizabeth II zou afstammen van de islamitische prinses Zaïda, die via haar vaders kant – de Andalusische koning Abu al-Qasim – via een lange lijn zou afstammen van Hassan Ibn Ali, kleinzoon van de Profeet (vzmh).

In 2018 verscheen er in de gerenommeerde Britse krant The Times een interview met de Engelse historicus Starkey. Deze deskundige stelde onomwonden dat, hoewel er nog discussie is onder historici, de bewering waarschijnlijk waar is. Hij stelde dat “de middeleeuwse vorsten van Spanje en de islamitische koningshuizen totaal met elkaar verweven waren”. Delen van het huidige Spanje werden in feite geregeerd door de Umayyaden, een islamitisch kalifaat.

Eerder sprak ook genealoog Harold Brooks-Baker over de waarschijnlijk bijzondere afstamming van de koningin. In 1986 zei hij: “Het is weinig bekend bij het Britse volk dat het bloed van Mohammed (vzmh) door de aderen van de koningin stroomt. Alle religieuze moslimleiders zijn echter trots op dit feit”. In lijn met wat later Starkey dus zou beweren, vertelde Brooks-Baker dat “de Britse koninklijke familie afstamt van de Profeet via de Arabische koningen van Sevilla, die ooit over Spanje heersten. Door huwelijken ging hun bloed over op de Europese koningen van Portugal en Castilië, en via hen op de 15e eeuwse koning Edward IV van Engeland”.

Colofon © 2024