China

Moslima 14 jaar in cel voor geven Koranles

Redactie
10 januari 2022 om 20:04
Leestijd 2 minuten
Array

Een Oeigoerse vrouw die meer dan vier jaar geleden midden in de nacht werd gearresteerd in de Chinese regio Xinjiang, is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf.

Zeven jaar voor het onderwijzen van de Koran en het geven van religieuze lessen aan lokale kinderen en nog eens zeven jaar voor het verbergen van twee exemplaren van de Koran tijdens een periode waarin de politie religieuze boeken in beslag nam.

Hasiyet Ehmet, een 57-jarige moslimvrouw, werd vermist sinds Chinese functionarissen haar in mei 2017 ontvoerden.  Chinese agenten kwamen het huis van Hasiyet binnen en sloegen een zwarte kap over haar hoofd. Ze negeerden haar smeekbeden om zich om te kleden of haar medicijnen te halen voordat ze haar wegbrachten.

Volgens RFA (Radio Free Asia) hebben de Chinese autoriteiten in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang jarenlang een aantal Oeigoerse zakenlieden, intellectuelen en culturele en religieuze figuren als doelwit genomen en gearresteerd als onderdeel van een campagne om religieus extremisme en terroristische activiteiten te voorkomen. Peking heeft talloze en gedocumenteerde klachten betwist dat het moslims in Xinjiang heeft misbruikt en beweert dat de kampen waar de Oeigoeren worden opgesloten beroepsopleidingsinstituten zijn.

Colofon © 2024