Uitvaart

Islamitische begraafplaats Zuidlaren raakt vol

Redactie
4 januari 2022 om 13:20
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: BIBIN

Het is de laatste tijd spitsuur op Riyad Al Jannah – de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa – in Zuidlaren, een dorp in het noorden van de provincie Drenthe.

Gemiddeld worden hier dagelijks drie moslims te ruste gelegd: van de ongeveer 1.550 graven zijn op dit moment nog maar zo’n 250 beschikbaar.

Hamed Amrino, voorzitter van de Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN) is bezorgd.

“In dit tempo is de begraafplaats over drie maanden vol.”

De begraafplaats in Zuidlaren is niet zoals een openbare begraafplaats waar de graftermijn eens in de zoveel jaar verlengd moet worden. Corona heeft het tempo van begraven opgevoerd, omdat door de vliegverboden naar Marokko en Turkije moslims hun naasten op dit moment niet kunnen begraven in het land van herkomst.

“Bovendien kiezen steeds meer moslims ervoor om in Nederland begraven te worden”, zegt Amrino.

Op dit moment is het aantal plaatsen waar je als moslim begraven kan worden met met eeuwig grafrecht heel beperkt. BIBIN is al jaren verwikkeld in energieverslindende processen met gemeenten. Amrino: “Er zijn zoveel initiatieven voor een islamitische begraafplaats, maar het komt nooit van de grond. We worden gewoon niet serieus genomen.”

In Utrecht is de kans op een vergunning voor een begraafplaats het grootst. Daar hoopt BIBIN, na 8 jaar procedures en gesprekken, eind januari groen licht te krijgen voor een laatste rustplaats voor moslims.

Colofon © 2024