Inspiratie

Anoir Benabdillah (32) is chronisch ziek en heeft in schrijven zijn uitlaatklep gevonden

Redactie
30 november 2021 om 13:44
Leestijd 2 minuten
Foto: Anoir Benabdillah

Anoir Benabdillah (32) uit Veghel is chronisch ziek en heeft in schrijven zijn uitlaatklep gevonden. Hij schrijft over zijn leven met de ziekte ME en over de Marokkaanse en Turkse gemeenschap in Veghel.

Zijn eerste publicatie over de gastarbeiders heeft onlangs een plekje gekregen op de website van Erfgoed Brabant.

Het gaat over de aankomst van de eerste groep in Veghel, hoe ze naar een pension aan de NCB-laan in Veghel werden gebracht, dat ze zelf As Sa ‘aadah (De Blijdschap) noemden. Ze gingen werken voor De Melkindustrie Veghel (DMV), nu FrieslandCampina genaamd.

Die had een groot personeelstekort, naar verluidt omdat medewerkers naar het beter betalende Mars overliepen. De Marokkanen deden zwaar sjouwwerk en maakten lange dagen. “In het begin hadden de meesten veel verdriet en heimwee”, weet Anoir.

“Maar ze klaagden zelden. Na het werk kwamen ze samen met de Turkse gastarbeiders in een klein theehuisje aan het einde van de Hoofdstraat voor gezamenlijk gebed en om voetbal te kijken.”

De Marokkaanse gemeenschap in Veghel is nu zo’n 400 gezinnen groot. Anoir wil ook gaan schrijven over rolmodellen uit de tweede generatie Marokkanen in Veghel, de kinderen van de gastarbeiders. Youssef Laaroussi is er één van, de eerste profvoetballer die Blauw-Geel in Veghel voortbracht, hij brak door bij PSV. “Ik ga hun succesverhalen vertellen, ze uit de anonimiteit halen. Dát wil ik achterlaten voor de jongere generatie. Ik wil vooral een voorbeeld zijn voor anderen en laten zien dat ook als je niet veel kunt, zoals ik door mijn ziekte, er altijd dingen zijn die je wél kunt.”

 

Colofon © 2022